Onlangs werd bekend dat minister Hugo de Jonge plannen heeft om te investeren in eHealth. Het Parool meldt dat er meer geld voor eHealth beschikbaar wordt gesteld middels de Stimuleringsregeling eHealth Thuis (SET). Het gaat om 90 miljoen euro voor de komende drie jaar. Deze subsidieregeling is er voor ouderen en mensen met (risico op) chronische ziekten of beperkingen. Onderdeel van het subsidieprogramma is ook de factsheet InZicht. Hiermee kunnen samenwerkende zorgaanbieders subsidie verkrijgen wanneer zij de standaarden voor een persoonlijke gezondheidsomgeving, e-opdracht en medicatie implementeren.

eHealth in Nederland

Bestaande eHealth-toepassingen kunnen helpen om patiënten langer thuis te laten wonen. Denk aan toepassingen als valsensoren, communicatiemogelijkheden op afstand met zorgprofessionals en elektronische sleuteloplossingen. Momenteel wordt eHealth in Nederland nog niet veel gebruikt.

eHealth de oplossing?

“Met het oog op het huidige personeelstekort zijn eHealth-toepassingen in de zorg niet weg te denken. Ze maken het werken in de zorg makkelijker”, aldus Edwin Exoo, directeur van GTSzorg. “Meer geld voor eHealth is dan ook een positieve ontwikkeling. De juiste begeleiding en opleiding van personeel is daarbij wel van belang. Zij moeten immers met de toepassingen kunnen werken en er voldoende kennis over hebben.” Ook stelt GTSzorg nog vraagtekens bij het gemak voor de patiënt. “Of eHealth-oplossingen voor de patiënt de beste oplossingen bieden, is de vraag. Uit onderzoek bleek eerder al dat gebrek aan persoonlijk contact een van de voornaamste redenen is waarom zij er vooralsnog geen gebruik van willen maken.”