Sinds de derde dinsdag van september liggen er weer nieuwe plannen voor de zorg. Wat gaat er veranderen? De belangrijkste punten voor de zorg op een rij:

Meer geld voor de zorg

De zorguitgaven stijgen met 7% naar een totaal van 71 miljard euro. Dit geld moet besteed worden aan het leveren van meer zorg. Onder andere door een toename van banen, het leveren van nieuwe behandelingen, medicijnen en hulpmiddelen. Ook voor de ouderenzorg wordt extra geld vrijgemaakt. Niettemin omdat steeds meer ouderen zich eenzaam voelen. De komende jaren moet er meer aandacht besteed worden aan dit thema, vindt het kabinet.

Personeel in de zorg werven

Het personeelstekort in de zorg is nog steeds een probleem. Het kabinet wil meer inzetten op personeelswerving en de capaciteit beter benutten. Bijvoorbeeld door zij-instromers en herintreders in te zetten of contractuitbreiding. Ook scholing, loopbaanbegeleiding en -oriƫntatie gaan een grotere rol spelen. Tegelijkertijd moeten oudere verpleegkundigen en verzorgenden meer ontlast worden en lichtere werkzaamheden krijgen. Maar ook administratietaken voor zorgverleners worden geminimaliseerd, zodat een onnodig hoge werkdruk afneemt. Innovaties in de zorg, zoals apps en e-health, helpen ook bij het verminderen van de werkdruk, volgens het kabinet.