Uit onderzoek van RTL Nieuws blijkt dat het tekort aan verpleegkundig personeel leidt tot gevaarlijke situaties voor patiënten. De duizenden verpleegkundigen die deelnamen aan het onderzoek gaven onder andere aan dat er niet genoeg tijd is voor iedere patiënt. Werken onder tijdsdruk verhoogt de kans op fouten. En dat is zorgwekkend. De drie grootste problemen die genoemd werden, zijn:

1. Fouten met medicatie
2. Personeel dat handelingen moet uitvoeren zonder de juiste diploma’s (hiervoor richtte FNV een meldpunt op)
3. Overlijden door te weinig handen aan bed

Of het laatste, meest ernstige, probleem daadwerkelijk komt door een personeelstekort heeft de onderzoeksredactie niet vast kunnen stellen. Toch bewijst dit onderzoek dat er snel iets gedaan moet worden om het personeelstekort op te lossen. Eerder schreven wij al over vier ontwikkelingen die nodig zijn om zorg in de toekomst te waarborgen.

Anders roosteren

Versoepeling van de regels is er daar één van. Geef medewerkers zelf de regie over hun rooster. Laat ze aangeven welke werktijden voor hen het fijnste zijn. Verplicht ze niet om onregelmatige diensten te werken. Wij vinden dat het om onze medewerkers draait. Iemand die zijn privéleven fijn kan combineren met zijn baan, gaat met meer plezier naar het werk. Wij werken al lange tijd op deze manier. Dat het werkt, bewijzen deze reacties.