‘Ik heb nog geen dag spijt gehad van mijn keuze om via GTSzorg te gaan werken’
‘Alle zaken die ik in mijn baan vervelend vond, zoals wisseldiensten en papierwerk, ontloop ik nu’

Een enthousiaste reactie van één van onze medewerkers als gevraagd wordt naar hun ervaring met het werk als gedetacheerde in de zorg. En dat terwijl werken in de zorg momenteel erg onaantrekkelijk lijkt. De zorgsector kampt met een personeelstekort en het verzuimpercentage was nog nooit zo hoog als in 2018, blijkt uit de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van EY.

‘De cliënten waar ik nu kom, passen bij mij

Hoge werkdruk in de zorg

Het lijkt erop dat er juist steeds minder animo is om te werken in de zorg. Het verzuimpercentage in de zorg was in 2018 maar liefst 5,9%. Dat is hoger dan in alle andere sectoren. Ook zeggen steeds meer werknemers in de zorg hun baan op. Het verloop van werknemers in de zorg is gestegen van 14,2% naar 15,7%. Personeel in de zorg behouden blijkt steeds lastiger.

De zorg is in een vicieuze cirkel terechtgekomen. Door de vele ziekmeldingen en het tekort aan personeel komt het regelmatig voor dat zorgorganisaties geen vervanging kunnen vinden voor een zieke medewerker. Het gevolg hiervan is dat collega’s dubbele diensten moeten draaien en de werkdruk bij hen stijgt. Ook door andere werkgerelateerde verplichtingen, zoals vergaderingen en het volgen van verplichte cursussen, is de werkdruk hoog.

Werken als zelfstandige in de zorg?

De ontevredenheid van medewerkers in de zorg resulteert in een stijging van het aantal zzp’ers en gedetacheerden in de zorg, meldt het rapport van EY. Dat lijkt logisch, want medewerkers zijn het zat om wisseldiensten te draaien en gaten in roosters op te vullen. Toch is werken als zzp’er niet voor iedereen de beste oplossing. Als zzp’er kun je weliswaar zelf beslissen waar en wanneer je werkt, maar je moet ook veel zelf regelen. Van een aansprakelijkheids- en arbeidsongeschiktheidsverzekering tot en met een pensioenregeling. Als gedetacheerde heb je dit regelwerk niet, maar geniet je toch van de vrijheid die een zzp-er ook heeft.

Waarom detacheringswerk in de zorg leuk is?

Voor zorgmedewerkers die toch zelf willen beslissen waar en wanneer ze werken, maar liever geen zzp’er worden, is detachering een passende oplossing. Wanneer je aan de slag gaat als gedetacheerde ben je niet belast met administratieve zaken, maar kun je wél op afwisselende locaties werken en op de uren die jij wilt. Dat werken in de zorg op deze manier wél leuk is, beaamt een van onze verzorgende:

“Als gedetacheerde heb ik veel afwisseling en de vrijheid om zelf mijn diensten te plannen. Ik werk de ene keer op een PG- of somatische afdeling en de andere keer in de thuiszorg. Natuurlijk wordt er nu wel enige mate van zelfstandigheid van me verwacht, omdat ik een invalkracht ben. Maar met een open houding en initiatief tonen kom je ver. Inmiddels werk ik al wat langer bij enkele vaste opdrachtgevers en mag ik ook meedenken over zorgprocessen op de afdeling.”

Invalkrachten IG en niveau 3 en 4

Wij detacheren verzorgenden IG en verpleegkundigen niveau 4. Een van hen vertelt:

“Ik ben blij dat er niet zoveel poespas bij het werken als gedetacheerde komt kijken. Geen verplichte overleggen, geen wisseldiensten, geen papierwerk… kortom, meer tijd voor je cliënten en je privéleven. Ik heb wel een voorkeur voor diensten, namelijk van maandag tot en met vrijdag van 7 uur tot 15 uur. Al bijna drie jaar draai ik deze uren ook. Niemand heeft moeite met mijn voorkeur, omdat ze weten dat ze op me kunnen rekenen.”

Vacatures in de zorg

Wil je meer informatie over werken als gedetacheerde in de zorg? Neem gerust contact met ons op. Of bekijk ons vacatureaanbod om te zien of we momenteel een passende vacature voor je hebben.

Je kunt ons bellen:
024 – 373 64 44

of stuur een bericht: