Op 3 november 2019 richtte FNV Zorg & Welzijn een meldpunt op voor stagemisbruik in de zorg. Tot 31 december 2019 zijn er ruim 1000 meldingen binnengekomen. De definitieve cijfers zal de vakbond binnenkort publiceren. De meldingen gaan met name over de begeleiding en inzet van de stagiairs. Te weinig begeleiding, handelingen verrichten waarvoor nog geen bevoegdheid is en volledig ingezet worden als werknemer, zijn veelgehoorde klachten.

”Verrassend mensenwerk”

Ook op social media uitten stagiairs in de zorg steeds vaker hun frustraties. Omdat wij ook graag met studenten werken, hopen wij dat er iets met de meldingen gedaan wordt. Ondertussen vroegen wij onze eigen medewerkers ook hoe zij hun werk bij GTSzorg (hebben) ervaren. De reacties waren gelukkig positief. “Werken in de zorg is altijd weer verrassend mensenwerk”, reageerde een enthousiaste student. Een andere studente, de 22-jarige Mijke die voor ons werkzaam is als 3-IG’er, vertelt:

“Op dit moment combineer ik mijn studie Verpleegkunde aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen met een baan in de zorg. GTSzorg biedt veel mogelijke werkplekken, zodat ik zelf kan kiezen welke ik interessant vind. Bovendien kan ik zo op verschillende plekken ervaring opdoen en maak ik kennis met diverse doelgroepen. Zoals de thuiszorg, het verpleeghuis en de psychiatrie. Als 3IG-er heb ik veel verantwoordelijkheden, maar dat maakt het werk ook wel weer uitdagend. Ik verzorg bijvoorbeeld ADL-, wond-, stoma- en katheterzorg, psychosociale begeleiding en het contact met familie en huisarts.”

Bijbaan in de zorg

Mijke en de andere studenten die bij ons werken, lopen geen stage. Zij hebben via GTSzorg een bijbaan in de zorg als verzorgende 3IG en dragen daar ook een certificaat voor. Volg jij ook een HBO-V-opleiding? Dit zijn je mogelijkheden.