Een screening van het personeel behoort tot de standaardprocedure van iedere werkgever in de zorg. Toch gaat het ook wel eens mis. Eind vorig jaar ontstond ophef toen bekend werd dat een 21-jarige uitzendkracht mogelijk meerdere bejaarden vermoordde met insuline. Reden voor een extra zorgvuldige controle van het zorgpersoneel.

Screening door GTSzorg

Voor iemand aan het werk gaat in een verpleeghuis of zorginstelling controleren werkgevers of het personeel voldoende gediplomeerd en geaccrediteerd is. Verpleeghuizen vragen altijd een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Als uitzendbureau kijkt GTSzorg niet alleen naar de officiële papieren, maar biedt ook opleidingen, zodat kennis van zorgpersoneel wordt bijgespijkerd. Edwin Exoo, directeur van GTSzorg: “Wij vinden het belangrijk dat onze medewerkers bijvoorbeeld opgewassen zijn tegen agressiviteit op de werkvloer. Ook willen we op de hoogte blijven van ieders wel en wee. Daarom zorgen we voor binding met onze werknemers door wekelijks contact met ze te hebben en twee keer per jaar een uitje te organiseren. Op die manier houden we goed contact met alle medewerkers. Daarmee garanderen we een extra zorgvuldige screening van ons personeel.”

Strenge selectie van werknemers in de zorg

Werknemers van GTSzorg worden in een eerste sollicitatiegesprek geselecteerd op kennis. Vervolgens biedt GTSzorg extra opleidingen. Zo blijft het kennisniveau van werknemers op peil en leert de organisatie haar personeel beter kennen. Edwin: “We vragen ook altijd om een VOG. Maar een VOG wordt verleend op basis van gedrag in het verleden en biedt dus geen honderd procent zekerheid. Je kunt van tevoren nooit helemaal zeker weten wie je binnenhaalt. Maar door onze zorgvuldige selectie en het juiste opleidingsaanbod kunnen we wel veel voorkomen.”

Werken met gedetacheerden in de zorg

Door de personeelstekorten in de zorg werken veel verpleeghuizen met gedetacheerden. Het is dus extra belangrijk dat dit personeel al bij het detacheringsbureau een goede screening krijgt. Die bestaat niet alleen uit persoonlijke intakes, maar ook uit regelmatig contact, zodat de organisatie weet wat er speelt bij de gedetacheerden.

“Werken met gedetacheerden mag de kwaliteit van zorg niet in gevaar brengen”, vervolgt Edwin. “Het is belangrijk dat de mensen die wij in dienst nemen goed zijn geïnformeerd en op de hoogte zijn van de werkwijze in het zorgcentrum waar ze komen te werken. Daarom hebben wij altijd een persoonlijke intake met ons nieuwe personeel. Niet alleen in het begin, maar telkens opnieuw als ze op een andere locatie gaan werken. Bovendien vraagt GTSzorg de zorginstellingen steeds om feedback met betrekking tot het personeel. Hoe verloopt de samenwerking? Wat zijn verbeterpunten? Daarmee kan een volgende zorginstelling waar de gedetacheerde komt te werken, ook inzicht krijgen in wie ze in huis haalt.”

Zorgmedewerkers screenen

De zorgmedewerkers die werken via GTSzorg zijn gescreend en gekwalificeerd. Toch is het ook belangrijk dat gedetacheerden op locatie goed worden ingewerkt. Exoo: “Het is van belang dat gedetacheerden kennismaken met de bewoners of patiënten en hen goed doorspreken met collega’s, zodat ze op de hoogte zijn van wat iemand wel en niet mag. Wij vinden dat zelfs noodzakelijk, want ook mensen met enkel goede bedoelingen kunnen fouten maken.”