De verpleegkundigen staan op nummer één als het gaat om de meeste baankansen in de zorg, op de voet gevolgd door de verzorgenden IG. Uitzendbureau Randstad bracht voor 2018 een overzicht uit van beroepen waarin het meeste werk te vinden is. Binnen de zorg zijn verpleegkundige en verzorgenden (individuele gezondheidszorg) de meest gevraagde functies. Op de derde plaatst staat de tandarts, die stond vorig jaar nog bovenaan.

Meest vraag naar personeel in zorg

Randstad stelt jaarlijks een lijst van kansrijke beroepen samen op basis van gegevens van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS), het UWV, vacaturesite Jobdigger en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA) van de Universiteit Maastricht. Het overzicht van Randstad geeft werkzoekenden een beeld van de meest gezochte professionals. Daarbij maakt het uitzendbureau een verdeling in tien beroepsgroepen. De zorg behoort daarbij tot de beroepsgroepen met de meeste vraag naar personeel.

Personeelstekort in zorg

Dit personeelstekort is een van de grootste uitdagingen van de zorgsector, zo staat ook te lezen in Nursing, het vakblad voor verpleegkundigen. Naar verwachting blijft het tekort aan personeel in de zorg nog zeker zes jaar een probleem. De beroepsvereniging voor verzorgenden en verpleegkundigen (V&VN) stelde eind vorig jaar in een onderzoeksrapport dat het salaris voor verpleegkundigen en verzorgenden moet worden verhoogd. Bovendien zijn er extra stageplekken nodig. Investering in scholing en een goed doordacht personeelsbeleid kunnen verder helpen het personeelstekort terug te dringen.