Naar aanleiding van het manifest ‘Scherp op ouderenzorg’ van Hugo Borst en Carin Gaemers werd er in 2017 besloten om meer geld beschikbaar te stellen voor personeel in verpleeghuizen. De afgelopen jaren heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd scherp toegezien op de kwaliteit van de verpleeghuiszorg. De eerste resultaten laten zien dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg is verbeterd.

Zorg op maat

Bij 78% van de organisaties blijkt dat de medewerkers de wensen en behoeften van de bewoners goed kennen en daardoor zorg op maat kunnen geven. De bewoners op hun beurt geven aan dat ze met respect en begripvol behandeld worden. Dit concludeert de zorginspectie aan de hand van honderden inspecties bij 300 organisaties. Bekijk alle resultaten.

Verbeterpunten verpleeghuiszorg

Verbeterpunten in de verpleeghuiszorg zijn er ook. Zo heeft 43% van de organisaties nog steeds te kampen met een personeelstekort of onvoldoende deskundigheid. Het vinden en behouden van deskundige zorgpersoneel blijft daarom nog altijd een belangrijk punt. Bovendien is het geven van zorg op maat niet altijd makkelijk en direct haalbaar, maar het is wel mogelijk. Wij stimuleren onze zorgmedewerkers daarom altijd om goed te luisteren naar de wensen van de cliënten en soms de gemaakte planning een beetje te laten vieren.