‘E-Health is een onmisbaar onderdeel van de zorg geworden’, meldt de eHealth-monitor 2019 van Nictiz en Nivel. Uit het rapport blijkt dat zorgverleners enthousiast zijn over het gebruik van eHealth in de zorg. Onder meer omdat eHealth de administratieve lasten kan verminderen. Toch zijn ze ook bang dat eHealth de werkdruk juist verhoogt, bijvoorbeeld als de techniek niet goed functioneert of wanneer eHealth nog niet goed is ingebed in de zorgpraktijk.

De voordelen van eHealth

Bij GTSzorg merken we ook de voordelen van eHealth voor verplegend personeel. Voor hen is extra digitale hulp van eHealth-toepassingen erg fijn. Zij hebben bijvoorbeeld beter inzage in verschillende medische gegevens. Zorgprocessen kunnen hierdoor sneller en effectiever verlopen. Wat dat betreft zal de inzet van eHealth de werkdruk in de zorg volgens ons alleen maar verlichten. Een juiste opleiding en begeleiding van zorgpersoneel is daarbij wel van belang. Op die manier kan ICT zelfs oplossing bieden voor het personeelstekort in de zorg.

De zorg is mensenwerk, past eHealth daarbij?

Toch blijft zorg mensenwerk. Dat blijkt ook uit het rapport dat meldt dat nog niet veel patiënten overtuigd zijn van het gemak dat eHealth kan brengen. Volgens de e-Health-monitor 2019 kan dit te maken hebben met het feit dat patiënten nog niet bekend zijn met de mogelijkheden van eHealth. Ook wordt er steeds minder vaak gebruikgemaakt van beeldbellen. Face-to-face-contact blijft in de zorg namelijk erg belangrijk. Onze medewerkers hebben ook graag zoveel mogelijk menselijk contact met patiënten. E-Health-toepassingen waarvan wij in de praktijk wel gebruik (willen) maken, zijn toezichthoudende technieken en telemonitoring.