COVID zorgt voor een blijvende druk op de zorg. Het aantal besmettingen daalt weliswaar weer, maar de ziekenhuisbezetting blijft stijgen. Hoewel het aantal nieuwe opnames begin augustus over de piek heen lijkt te zijn, is de druk op personeel nog steeds groot. Tel daar het aanbreken van de vakantieperiode bij op en je hebt een duidelijke uitkomst: handen tekort. En de handen die in deze periode wél aan het werk zijn? Die zijn vol. Hoe ga je daarmee om?

Dat de druk op de ziekenhuiszorg groot is, is voor niemand een verrassing. Vanaf het begin is dit waar we ‘het’ (de maatregelen, het naar elkaar om zien) voor doen: voorkomen dat de ziekenhuizen volstromen. Maar het ziekenhuis is niet de enige plek waar de welbekende druk hoog is. Verpleeghuizen en huisartsen hebben hun handen vol. De spoedeisende huisartsenzorg in Noord-Nederland is bijvoorbeeld zo zwaar belast dat wachttijden sterk oplopen, meldt RTV Drenthe. Dat heeft effect op de spoedzorg én de reguliere zorg.

Meer werk maar minder mensen, door vakantie

Er komt zo namelijk ook meer op het bordje van het verplegend personeel, dat aan het bed problemen moet oplossen. En dat met minder mensen, midden in de vakantieperiode, is niet niks. Als (bijna) iedereen weer terug is, zijn de problemen bovendien niet opeens opgelost. Alles wat is blijven liggen, moet dan alsnog gebeuren. Het is er met volle vaart weer induiken, waar je het liefst met een schone lei wilt beginnen.

Nienke Ipenburg, verpleegkundig specialist huisartsenzorg, zegt tegen NU.nl dat zij zich zorgen maakt om haar collega’s. Ze voorziet dat we naar een endemische variant van COVID gaan, waarbij de ziekte onder ons blijft en dat deze bij vlagen flink aanwezig kan zijn. Hierdoor kan de druk op de zorg er steeds effect van ondervinden. Volgens haar is er een herstelplan voor zorgmedewerkers nodig. Het stimuleren van leiderschap en een beter salaris zouden hiervan onderdeel moeten uitmaken, aldus Trouw.

Wat je als zorgmanager kunt doen

Hoe kunnen zorgmanagers hiermee omgaan? Is de oplossing om meer zorgpersoneel aan te trekken? “Dit lost het probleem niet direct op, omdat bijvoorbeeld verpleging in opleiding pas over minimaal 2,5 jaar beschikbaar is. Niemand weet hoe het er in de toekomst uitziet. De vergrijzing houdt een keer op”, zegt Edwin Exoo, directeur van GTSzorg. Wat kun je nu, in de zomer van 2021, concreet doen? Heb als zorgmanager realistische verwachtingen van je personeel. Het is voor iedereen, personeel en cliënten, een uitdagende tijd. Hier lees je hoe je je als manager kunt voorbereiden op topdrukte.

En persoonlijk, let op jezelf. Goed voor jezelf zorgen maakt dat je minder snel uitvalt. Wees lief voor jezelf én elkaar. Kijk om naar je gezin, familie, buren en collega’s. Praat met elkaar over wat je bezighoudt. Voor ons mentale welzijn hebben we elkaar nodig. Hier lees je meer tips over het omgaan met druk.

Met vragen, zorgen of onzekerheden kun je bovendien altijd bellen naar 024 – 373 64 44. We houden elkaar fit, door afstand te houden en ons aan de overige regels te houden, en reiken daarmee zorgpersoneel de hand. Zodat iedereen straks weer uitgerust aan de slag kan.

Meer over de druk op de zorg:

Daling zet door, 2350 nieuwe besmettingen gemeld (NOS)

Druk op de zorg neemt toe door corona, vakantietijd en ziekteverzuim (RTV Drenthe)

Hoe langdurige covid de druk op de zorg nog lang hoog kan houden (NU.nl)

De overspannen gezondheidszorg herstelt pas als het zorgpersoneel is hersteld (Trouw)