De vraag naar zorgpersoneel blijft stijgen. Daarom zijn er meer zorgverleners nodig. Tegelijkertijd hebben zorginstellingen te maken met een krapte op de arbeidsmarkt en steeds hogere personeelskosten. Onder andere detacheren biedt dan meer continuïteit. Maar ook werkdrukverlagende technieken kunnen het tekort aan zorgpersoneel deels opvangen, zoals artificiële intelligentie (AI).

Sneller rapportages opstellen

Een van de taken waarmee AI ons gaat helpen, is het opstellen van rapportages. Vaak een tijdrovende klus die ook nog eens veel energie kan slurpen. Stel je eens voor dat je voortaan alleen nog maar je observaties en beoordelingen mondeling hoeft op te sommen en toe te lichten. Op een manier zoals je een collega zou inlichten. AI maakt hiervan dan een geschreven rapportage in duidelijke taal. Op dit moment is er voor de zorgsector zo’n schrijfhulp in ontwikkeling. Deze maakt gebruik van de software van OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT.

De beste zorg geef jij

Het is fijn dat AI ons gaat helpen met zorgtaken, zodat we tijd besparen. Wel blijft het goed om ervan bewust te zijn dat ons werk mensenwerk is. Een rapportage die uit een computer rolt, is dat niet. Controleer daarom altijd het resultaat. Kleine nuances kunnen het verschil maken als het gaat om de beste zorg. Want de beste zorg, die geef jij. Daarom kunnen wij jou ook goed gebruiken. Bekijk onze vacatures.