Werknemers in de zorg moeten een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben. Dat is ook de reden dat wij verpleegkundigen en verzorgenden er ieder jaar naar vragen. Uit cijfers die het radioprogramma Argos heeft opgevraagd bij Justis blijkt dat er van 2015 tot en met 2020 tientallen valse verklaringen zijn ontdekt. Vooral in de zorg. Wij zijn ze bij GTSzorg gelukkig nog nooit tegengekomen.

Justis is de organisatie die VOG’s uitgeeft. Met een VOG toont een werknemer in de zorg aan dat zijn verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van zijn functie. Om de echtheid van een VOG te kunnen aantonen, is een origineel exemplaar van Justis nodig. Een kopie of gemailde verklaring volstaat niet. Ze zijn niet te controleren op echtheidskenmerken.

Zo voorkomen wij fraude met VOG’s

‘Om fraude met VOG’s te voorkomen, vragen wij voor onze medewerkers de originele VOG aan. Dat doen we ieder nieuw kalenderjaar. Zo blijven we controleren dat iedere medewerker een recente VOG heeft. Een valse VOG ontdekken, is best lastig. Maar bij twijfel vragen wij Justis om advies’, aldus Edwin Exoo, directeur van GTSzorg.

Lees meer over ons screeningbeleid

Een VOG aanvragen

Wij vragen voor onze medewerkers een VOG aan. Deze ontvangen ze dan per post thuis en geven ze vervolgens aan ons door. De VOG is één jaar geldig.