Het tekort aan zorgmedewerkers loopt nog steeds op. Dat merken we bijna dagelijks, omdat het steeds moeilijker wordt om personeelsroosters gevuld te krijgen. Er is meer personeel nodig en tegelijkertijd valt er steeds meer personeel uit door ziekte of beëindigen van hun vaste dienstverband bij zorgorganisaties. De druk op de zorgmedewerkers die nog wel inzetbaar zijn, neemt hierdoor flink toe.

Fysieke en mentale druk

Zowel mentaal als fysiek heeft verplegend en verzorgend personeel het zwaar te verduren. Misschien maak je je ook wel eens zorgen over je eigen gezondheid. Of heb je zorgen de kwaliteit die je nog kunt bieden aan de mensen die je verzorgt. Veel van onze medewerkers hebben we al gesproken. Soms om tips te geven, soms om gewoon een goed gesprek te voeren. Vaak levert dat medewerker nieuwe energie op.

Heb je zorgen, vragen of onzekerheden? Bel ons gerust. Tijdens kantooruren zijn we bereikbaar via 024 – 373 64 44.

6 tips voor meer energie op de werkvloer:

 1. Zoek een ideale werk-privé balans
  Besteed voldoende tijd thuis of ergens anders om tot rust te komen. Dat kan alleen, maar zeker ook met gezin, familie en vrienden. Zo ga je opgeladen weer aan het werk.
 2. Zoek balans in je werk
  Je moet veel dingen doen op één dag. Vaak heb je het gevoel dat alles tegelijk komt en dat vreet energie. Probeer toch per dag te bekijken welke taken echt belangrijk zijn en wat tot later mag wachten. Zo krijg je structuur en dat geeft rust.
 3. Ga in gesprek
  Laat je manager, collega’s, maar zeker je familie en vrienden weten hoe jij je voelt in je werk. Door erover te praten, zet je de zorgen een beetje van je af. En vaak krijg je tips om met je zorg om te gaan. Probeer dan de positieve dingen uit je werk te onthouden.
 4. Neem pauze
  Het klinkt logisch, maar als het druk is slaan we die welverdiende pauze nog wel eens over. Toch is een korte pauze erg belangrijk. Als het kan, maak even een wandeling buiten of samen met een collega.
 5. Let op je lijf
  Ook al beweeg je veel op je werk, toch kan sporten je energie geven. Een stukje hardlopen, naar een sportclub of een lange wandeling in het bos. Daarbij hoort een gezonde voeding. Voorkom zoete tussendoortjes, pak een stuk fruit en neem even de tijd voor de maaltijd… daar krijg je energie van.
 6. Wees lief voor elkaar
  Eigenlijk is dit het belangrijkste. Blijf lief voor elkaar, blijf positief. Juist nu. Helaas lukt dat niet altijd. Uit een enquête onder leden van de beroepsvereniging NU’91 blijkt namelijk dat steeds meer medewerkers in de zorg te maken kregen met verschillende vormen vanagressie. Wij begrijpen heel goed dat dit stress oplevert bij zorgmedewerkers die hiermee te maken krijgen. Elke vorm van agressie tegen zorgverleners veroordelen wij.

Deze 5 tips kunnen je helpen om beter voorbereid te zijn op agressie


Reactie plaatsen

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.