Onlangs deed GroenLinks in de initiatiefnota ‘Samen de baas’ het voorstel om onder andere verpleegkundigen meer zeggenschap te geven. Minister Wouter Koolmees van Sociale Zaken moet erop toezien dat verpleegkundigen meer invloed en inspraak krijgen binnen een organisatie.

Werkvloer en top verbinden

Volgens GroenLinks hadden verpleegkundigen vroeger meer inspraak. Het was toen gebruikelijk dat er verpleegkundigen in de top van een organisatie zaten. Dit zorgde er volgens de partij voor dat het contact met de werkvloer behouden bleef. Ook nu is het nodig om weer meer verbinding tussen top en werkvloer te krijgen, vindt de partij. Bovendien zou meer zeggenschap motiverend werken voor verpleegkundigen.

Samenwerken voor betere zorg

Bij GTSzorg merken we ook dat de top van een organisatie soms beslissingen maakt zonder te weten waarover het precies gaat. Het contact met de werkvloer is kwijt. Tegelijkertijd willen verpleegkundigen meer gehoord worden. Het voorstel van GroenLinks is dan ook een stap in de juiste richting, maar in de praktijk stopt het vaak wanneer zo’n voorstel tot uitvoering gebracht moet worden.

Wij denken dat de oplossing vooral te vinden is in de samenwerking. Niet alleen de verbinding leggen tussen verpleegkundigen en de top, maar samenwerking bewerkstelligen binnen de gehele organisatie. Ongeacht welke functie iemand heeft. Binnen de organisatie is namelijk iedere functie belangrijk. Het collectief belang zou vaker voorop moeten worden gezet. Een verzorgende moet bijvoorbeeld begrijpen dat mensen niet allemaal hetzelfde zijn en de zorg hierop afstemmen. De top van een organisatie moet dan op zijn beurt het vertrouwen hebben om de mensen op de werkvloer hun werk te laten doen zoals zij dat nodig vinden. Ook de volgende ontwikkelingen zijn nodig om zorg in de toekomst te waarborgen.