Terwijl heel Nederland zucht onder de zomerhitte en verkoeling zoekt bij het water of in de schaduw, gaat de zorg gewoon door. Als verpleegkundige of verzorgende verricht je je taken zo goed mogelijk, ongeacht het warme weer. De een heeft er weinig moeite mee om tijdens de warmte diensten te draaien. Voor de ander is het lastiger. Ook cliënten kunnen last hebben van de hitte. Daarom geven we je enkele tips om in de zomerhitte zo goed mogelijk je werk als verpleegkundige of verzorgende te kunnen blijven doen:

1. Neem standaard een flesje water mee

Ook als je geen of weinig dorst ervaart, zorg ervoor dat je voldoende drinkt. Ga je op pad om een cliënt te bezoeken in de thuiszorg? Neem dan standaard een flesje water mee. Je werk is vaak arbeidsintensief waardoor je transpireert en ongemerkt veel vocht verliest.

2. “Stay cool”

Draag onder je werkkleding dunne, luchtige stoffen, en niet te veel laagjes over elkaar. Probeer ook met cliënten zoveel mogelijk de schaduw op te zoeken en directe blootstelling aan de zon te mijden.

3. Houd je werkplek koel

Extra frisse lucht kun je het beste binnen laten op koelere momenten, zoals ’s ochtends, ’s avonds of in de nacht. Zet op die tijden ramen en deuren even open als dat mogelijk is. Als je geluk hebt is er airconditioning, zonwering of een ventilator aanwezig in de zorginstelling waar je werkt.

4. Wees alert op je cliënten en collega’s

Let extra op je cliënten tijdens de hitte. Zeker tijdens de vakantieperiode wanneer familieleden niet of minder aanwezig zijn. Maar houd ook je collega’s in de gaten en help elkaar wanneer je ziet dat iemand last heeft van de hitte.

Mocht je ondanks het opvolgen van deze tips, toch niet op een goede wijze je werk uit kunnen voeren vanwege de hitte? Neem dan gerust contact met ons op. GTSzorg gaat dan samen met jou op zoek naar een passende oplossing.