De zorg moet het vooral hebben van vrouwen. Uit gegevens van het CBS blijkt dat er maar weinig mannen een opleiding in gezondheid en welzijn volgen. Slechts 20% van de studenten is man. Op MBO-niveau is het aandeel mannen nog lager: 10%. Vooral voor de opleidingen ziekenverzorging, thuiszorg, verpleeg- en verloskunde zijn weinig mannen te porren.

En dat terwijl het aantal vacatures in de zorg nog steeds toeneemt. Cijfers van het UWV tonen aan dat er maar liefst 130.000 vacatures open staan. Ook bij GTSzorg zijn we continu op zoek naar nieuw personeel. Bekijk onze vacatures.

De zorg vrouwenwerk?

“Toch vreemd dat er zo weinig mannen in de zorg willen werken”, vraagt Eddie Rutten zich af. “De zorg is oorspronkelijk opgericht door de paters in de kloosters. Na Florence Nightingale werd het verplegen vooral gezien als een volwaardig beroep voor vrouwen. Maar waarom zouden mannen geen ‘vrouwenwerk’ kunnen doen? Soms is het werken in de zorg fysiek zwaar. En mannen hebben over het algemeen meer lichamelijk kracht dan vrouwen. Bij transfers van cliënten word ik er dan ook vaak bij gehaald.” Eddie is al 30 jaar werkzaam in de zorg en werkt nu – als een van de weinige mannen – als verzorgende niveau 3 IG via GTSzorg op detacheringsbasis.

Eddie vervolgt: “Ik merk dat vrouwen het fijn vinden als er een man meewerkt. Schijnbaar hebben wij andere interesses en een andere manier van communiceren. Mannen zijn meestal directer, draaien niet om de hete brij heen. Ook van cliënten hoor ik dat vaak. Zij vinden mij als mannelijke verzorgende wat milder, wat voorzichtiger en rustiger. Ik bekijk dingen soms op een andere manier dan een vrouw.”

Kansen voor mannen in de zorg

Toch merkt Eddie dat het nog lang niet altijd ‘gewoon’ gevonden wordt wanneer hij als mannelijke verzorgende aan het werk is. “Ik word wel eens geweigerd, zeker in de thuiszorg. Zowel door mannen als vrouwen. Natuurlijk ga ik mezelf dan niet opdringen. Ik respecteer de keuze van de cliënt. Toch is het jammer dat mannen in de zorg op deze manier nog niet alle kansen krijgen.”

Ondanks het geringe aantal mannen in de zorg, werkt Eddie met veel plezier. “Toen ik 20 jaar oud was, koos ik voor de opleiding verzorgende. En dat is mijn beste keuze ooit! Ik vind het fijn om wat te kunnen betekenen voor anderen. Op lichamelijk, sociaal en psychisch gebied. Want werken in de zorg is niet alleen maar mensen wassen. Ik werk nu veel met mensen met Alzheimer, ik ben dan hun handen, voeten, ogen en oren.”

Detachering via GTSzorg

Via GTSzorg wordt Eddie nu voor langere periodes uitgezonden naar zorginstellingen in de regio van Nijmegen, Helmond en Tiel. Van universiteitsziekenhuizen tot de thuiszorg. “Die flexibiliteit is erg leuk. Ik ben altijd meer dan welkom! Overal waar ik kom is namelijk een tekort. Ik werk 28 uur per week, maar als ik zou willen kan ik zeven dagen per week aan de slag.”

Ben jij ook op zoek naar een baan in de zorg? Als verzorgende of verpleegkundige? Bij GTSzorg vind je banen in de zorg in de regio’s Gelderland, Noord-Brabant en Limburg.