Onlangs vertelde een van onze gedetacheerden dat ze als eindverantwoordelijke was opgesteld op een afdeling waar ze nog niet eerder had gewerkt. De rest van het personeel bestond volledig uit leerlingen. Ze had dit aangekund, maar vroeg zich af of het de juiste oplossing was voor de afdeling en cliënten? Helaas komt het steeds vaker voor dat diensten worden ingevuld door stagiairs. Op zich is daar niets mis mee. Mits de student goed wordt begeleid. En daar ontbreekt het vaak aan. Is het een kwestie van verkeerd plannen? Zijn er onverwacht zieken? Of is de werkdruk te hoog? Meestal komt het erop neer dat er een tekort is aan vast personeel. Hierdoor is het logisch dat organisaties steeds vaker studenten inzetten.

Meldpunt FNV Zorg & Welzijn

Meer en meer stagiaires in de zorg krijgen tijdens hun leerperiode al direct de volledige verantwoordelijkheid over een groep cliënten, zo meldt ook FNV Zorg & Welzijn. Soms moeten leerlingen handelingen verrichten waarvoor ze nog niet bevoegd zijn, bleek uit de meldingen die binnenstroomden via het NPO Radio 1-programma De Reporter. Dit was voor de vakbond genoeg aanleiding om een meldpunt op te richten. Via het meldpunt van FNV Zorg & Welzijn kunnen leerlingen, stagiairs, maar ook medewerkers in de zorg hun klachten kwijt en ervaringen delen. Sinds de opening van het meldpunt op 3 november zijn er al bijna 300 meldingen binnengekomen. Daarom heeft de vakbond besloten het meldpunt langer open te laten tot 6 januari en uit te breiden voor de hele sector zorg & welzijn.

Stagiairs, we hebben jullie nodig!

Gelukkig hebben leerlingen en stagiairs in de zorg nu de mogelijkheid om van zich te laten horen. Want laten we alsjeblieft zuinig op ze zijn. Onnodig veel werkdruk op hun schouders leggen, werkt volgens ons averechts. De een wordt er onzeker door, de ander verliest het plezier in het werk. Terwijl we juist de jonge mensen in de zorg erg hard nodig hebben. Zij moeten zich bovenal veilig voelen op hun werkplek en de kans krijgen om te leren.

Op zoek naar een stageplek?

Wij zijn heel blij met studenten. HBOV-studenten kunnen bij ons aan de slag op 3IG-niveau. Ben je geïnteresseerd? Kom gerust eens kennismaken. We zijn bereikbaar via telefoonnummer 024 – 373 64 44.