Zorgend personeel staat er in de nachtdienst vaak alleen voor. Kosten gaan bij zorginstellingen voor veiligheid, zo ervaren medewerkers in de zorg. Tijdens nachtdiensten hebben zij soms meer dan zestig mensen onder hun hoede. In het Utrechtse Lopik sprongen buurtbewoners zelfs bij om alleenwerkend personeel in de nachtdienst te ondersteunen. Menno Bruijns van vakbond FNV heeft hierover gemengde gevoelens. Hij waardeert de solidariteit, maar bestuur en management worden zo niet aangespoord om iets te veranderen.

GTSzorg pleit voor minimaal twee medewerkers in de nacht

Edwin Exoo, directeur van GTSzorg: “Op zoveel cliënten heb je minimaal twee medewerkers nodig. Al zijn het ‘maar’ twintig cliënten, als er iets gebeurt, heb je hulp nodig en moet er ook nog iemand zijn voor de overige cliënten, dus twee mensen in de nacht is een minimum.”

Verhalen uit de nachtdienst

Om aandacht te vragen voor de positie van verzorgend personeel in de nachtdienst, schreven Marry Langerak (62) en Annet Eikendal (38) een boek. De verhalen komen uit woonzorgcentrum De Schutse in Lopik, waar medewerkers de situatie over de jaren hebben zien veranderen. Woonden er eerst nog redelijk zelfredzame ouderen, tegenwoordig zijn er steeds meer bewoners met lichamelijke en cognitieve beperkingen waardoor de zorg steeds zwaarder wordt. Met collega’s schreven zij het verhalenboek ‘Alleen in de nacht; onze zorg in verhalen’.