Het coronavaccin van BioNTech/Pfizer is goedgekeurd. Het inenten begint op vrijdag 8 januari 2021. De medewerkers van verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten en thuiszorgmedewerkers zijn als eerste aan de beurt. Dit betekent dat ook onze zorgmedewerkers binnenkort een uitnodiging ontvangen om zich te laten inenten.

Wel of niet inenten?

Veel medewerkers in de zorg twijfelen nog of ze zich willen laten inenten. Begrijpelijk, aangezien zij als eerste aan de beurt zijn. Heeft het vaccin geen bijwerkingen? Hoe veilig is het? Wat zit er precies in het vaccin? Hoe goed is het getest? Het zijn allemaal logische vragen. Net als bij de griepprik heeft iedereen gelukkig zelf de keuze om zich wel of niet te laten vaccineren.

“Laat je inenten als je jezelf daar prettig bij voelt. Is dat niet het geval? Dan kun je het misschien beter niet doen. Onze medewerkers mogen zelf beslissen of zij zich laten inenten met het coronavaccin. Wij verplichten ook geen medewerkers om de griepprik te halen. Iedereen bepaalt dit voor zichzelf en wij respecteren dat”, aldus Edwin Exoo van GTSzorg. “Welke mening de zorginstellingen hierover hebben, is ons nu nog niet duidelijk. Misschien gaan zij medewerkers in de toekomst wel verplichten om een vaccinatie te halen. Dat zou kunnen, maar vooralsnog mag dat niet. De ‘spelregels’ rondom corona veranderen nog steeds in rap tempo. De tijd zal het leren.”