Via GTSzorg werkte ik een keer op een PG-afdeling in Nijmegen. Deze afdeling had twee huiskamers. Iedere huiskamer had zes bewoners. Ik had daar een avonddienst in huiskamer één. Een vaste collega die daar werkte – een leuke meid – stond op huiskamer twee. Ze zei dat ik haar kon bellen als er iets was of als ik iets wilde weten.

Een nadeel was dat ik geen toegang had tot het elektronisch cliëntendossier om iets op te zoeken of te rapporteren. Maar er was wel een duidelijke looplijst aanwezig. Rond 20.00 uur zat er een klein vrouwtje in een stoel bij de tv te slapen. Ik maakte haar wakker en vroeg of ze liever naar bed ging om te slapen. Ze keek me dankbaar aan en zei: ‘Ja, graag zuster.’

Zo gezegd, zo gedaan. Ik legde mevrouw alles goed uit en vertelde precies wat ik ging doen. Want ik merkte toch wel een zekere weerstand bij haar. Dit ging eigenlijk erg goed. Als ik zag dat ze iets niet begreep, herhaalde ik het. Uiteindelijk lag mevrouw heerlijk in haar bed en vroeg: ‘Zuster, bedankt voor alles. Wanneer komt u weer?’ Ik zei haar dat ik dat niet wist. Daarop wenkte ze me naar zich toe en gaf me een kus op mijn wang. Geweldig was dat!

Bij terugkomst in de huiskamer kwam mijn collega naar me toe en vroeg: ‘Waar is mevrouw?’ Toen ik haar vertelde dat mevrouw in bed lag, viel haar mond open van verbazing. Ze zei: ‘Hoe heb je dat voor elkaar gekregen? Wij brengen mevrouw altijd met zijn tweeën naar bed, omdat ze erg agressief is.’ Ik vertelde dat ik alles goed aan mevrouw had uitgelegd. En stelde voor dat het misschien wel bedreigend is voor mevrouw als twee personen haar naar bed brengen. Mijn collega beaamde dit.

Een paar weken later moest ik weer naar die afdeling. Ik was eigenlijk wel benieuwd hoe het met mevrouw ging. Een collega vertelde me dat ze haar sinds mijn aanwezigheid alleen naar bed brachten. Wel met veel geduld en uitleg, maar zonder enige vorm van agressie.

Dankzij zulke gebeurtenissen vind ik het geweldig om af en toe op een vreemde locatie te werken. Dit kan alleen bij GTSzorg.

(door: Corine, verzorgende 3IG)