De coronamaatregelen zijn versoepeld. Ook in de zorg merken we dit. Vanaf maandag 15 juni mogen bewoners van het verpleeghuis bijvoorbeeld alweer meerdere bezoekers ontvangen. Waar moet je als verpleegkundige of verzorgende aan denken als er bezoek komt? Hoe ontvang je bezoekers? En welke veiligheidsmaatregelen tref je? Iedere keer als er maatregelen versoepelen, roept dit vragen op bij onze medewerkers. En dat is logisch.

Wat mag wel en wat mag niet?

Werken met coronamaatregelen vraagt van iedereen aanpassingsvermogen. Wat doe je bijvoorbeeld als er een tekort aan veiligheidsmiddelen is? En mag je een besmette patiënt weigeren? Voor de meeste antwoorden verwijzen wij naar de RIVM-richtlijnen. Ook adviseren wij onze medewerkers om in gesprek te blijven met de organisatie waar zij werken. Onze medewerkers werken voor verpleeghuizen, thuiszorgorganisaties, zorginstellingen en ziekenhuizen. Iedere organisatie treft maatregelen volgens deze RIVM-richtlijnen. Maar ook iedere organisatie vult dit net even anders in.

Werken op een corona-afdeling

Natuurlijk zijn er ook veel vragen die onze medewerkers juist wél aan ons kunnen stellen. Ook in coronatijd proberen wij zoveel mogelijk rekening te houden met de wensen van onze medewerkers. Wie bijvoorbeeld liever niet op een corona-afdeling werkt, kan dit bij ons aangeven. Dan houden we er, binnen onze mogelijkheden, rekening mee. Soms is dat lastig. Want wat vandaag nog geen corona-afdeling is, kan er morgen wel één zijn. Helemaal voorkomen kunnen we het dus niet. Veel van onze vaste medewerkers mogen vanwege de coronamaatregelen niet wisselen van organisatie. Soms mogen ze zelfs niet wisselen van afdeling. Allemaal om besmetting door medewerkers te voorkomen. Ook als je werkzaam bent op een afdeling zonder corona geldt deze regel vaak. Iedere organisatie geeft dit anders vorm. Lees verhalen uit de zorg

In quarantaine, en dan?

Medewerkers met klachten die passen bij het coronavirus kunnen zich direct laten testen via onze bedrijfsarts bij de GGD. Totdat de uitslag bekend is, blijft de medewerker thuis. Zo waarborgen we hun veiligheid én die van de mensen die zij verzorgen. Helaas zijn een aantal van onze medewerkers positief getest op corona. Zij blijven thuis in quarantaine conform de regels die daarvoor gelden. Wij volgen daarbij het advies van het RIVM. Een aantal van hen is inmiddels alweer opgeknapt en aan het werk.
Medewerkers die zelf niet ziek zijn, maar wel samenwonen met een besmet persoon, blijven in principe tot veertien dagen na het eerste contact thuis. Omdat onze medewerkers een vitaal beroep hebben, gelden soms andere maatregelen. In overleg met de bedrijfsarts wordt bepaald of en wanneer een medewerker mag komen werken.

Behoefte aan ondersteuning? Bel ons!

De afgelopen periode is hectisch geweest voor veel zorgmedewerkers. De maatregelen zorgden voor een andere manier van werken, maar ook waren er veel onzekerheden. Mentaal heeft dit zijn weerslag. Daar hadden en hebben we nog steeds oog voor. Veel van onze medewerkers hebben we telefonisch gesproken. Soms waren dit lange gesprekken, maar ze leveren altijd nieuwe energie op. Daar gaan we dus mee door. Tijdens kantooruren zijn we bereikbaar via 024 – 3736444.