Het coronavirus COVID-19 dat in China al slachtoffers maakte, is sinds 30 januari een internationale bedreiging voor de volksgezondheid. Mannen van middelbare leeftijd lijken het meest vatbaar te zijn voor het virus. Voor vrouwen en kinderen lijkt het virus vooralsnog minder gevaarlijk te zijn. De ouderen waar wij mee werken zijn wat zwakker en lopen daardoor sneller risico om ziek te worden. Om besmetting te voorkomen, adviseren wij onze verpleegkundigen en verzorgenden om nu extra te letten op goede hygiëne.

Preventietips

De veiligheid van cliënten, maar ook van onze verpleegkundigen en verzorgenden vinden we belangrijk. Ga je aan het werk, dan geven we je graag de volgende tips mee:

 1. Was regelmatig je handen. Sowieso na ieder cliëntbezoek of een bezoek aan openbare ruimtes.
 2. Hoest en nies in je elleboog. Gebruik papieren zakdoekjes voor je neus.
 3. Bewaar afstand als je bij mensen komt die verkouden zijn.
 4. Wees alert op de symptomen van het coronavirus, met name koorts, hoesten en kortademigheid.
 5. Raak niet in paniek.

Denk bij goede hygiëne ook aan je smartphone! 3 tips voor hygiënisch smartphonegebruik.

De symptomen van het coronavirus

Het coronavirus veroorzaakt klachten aan de luchtwegen. Mensen die besmet zijn, krijgen koorts. Verder kunnen ze de volgende symptomen krijgen:

 • Hoesten
 • Neusverkoudheid
 • Keelpijn
 • Longontsteking
 • Kortademigheid
 • Spierpijn
 • Verwardheid
 • Hoofdpijn

Hoe verspreidt het virus zich?

Het virus verspreidt zich door de lucht door het hoesten van besmette personen. Ook kunnen de virusdeeltjes op deze manier op een voorwerp terechtkomen. Raak je deze aan en vervolgens je gezicht, dan kun je ook besmet raken. Een mondkapje voorkomt dus niet dat je besmet raakt. Op het moment dat we dit artikel schrijven, wordt ervan uitgegaan dat één ziek persoon gemiddeld 2 andere personen kan besmetten. Het virus lijkt zich het snelst te verspreiden door mensen die zieker zijn dan bij mensen waarbij de ziekte milder is.

De impact van het virus

In Nederland is de ziekte nu ook uitgebroken en zijn al meerdere ziektegevallen bekend. Het gevaar van het virus lijkt echter mee te vallen. Vergeleken met soortgelijke virussen maakt het coronavirus relatief weinig doden. Toch staan alle alarmbellen op rood. Alle Nederlandse ziekenhuizen, huisartsen en GGD’en zijn voorbereid.

Voor de meest actuele informatie over het virus verwijzen we je naar de site van het RIVM.